Blog sau forum?

Daca vrei sa incepi o “afacere noua” si nu stii ce sa alegi dintre un blog sau un forum noi te putem ajuta !

Trebuie sa stiti pentru inceput ca diferentele dintre cele 2 sunt destul de mari.  Daca nu vreti sa investiti intr-o licenta (IPB, vBulletin, tema de wordpress, etc) sa nu va asteptati la rezultate prea mari. Vorba “Dai un ban dar stai in fata” se potriveste de minune in acest caz.

TAG-urile

In alta ordine de idei, forumurile sunt foarte diferit structurate fata de blog-uri/ site-uri de prezentare. Unele platforme (in special cele gratuite) nu dispun de adaugarea manuala a TAG-urilor. Ceea ce reprezinta un minus enorm pe parea SEO. Tag-urile fiind una din importantele surse de indexare a unui website.
SEO tag example blog forum

Prezentarea (featured image)

De asemenea, pe langa importanta Tag-urilor, regasim o alta diferenta intre un forum si un blog (site de prezentare).  Aceasta diferenta o reprezinta prezentarea continutului. Poate nu ati acordat o importanta acestui lucru, dar pentru un vizitator nou, prezentarea are un impact foarte mare.
Transformati acest impact vizual intr-un factor favorabil pentru voi.  Daca optati pentru o prezentare si un continut curat, va sfatuiesc sa alegeti blog-ul. WordPress-ul ofera o sumedenie de teme gratuite in care va puteti prezenta “marfa” intr-un mod simplu, eficient si original. Acele “featured image” va pot fi de foarte mare ajutor, vizitatorii putand sa-si faca o idee asupra continutului unui articol printr-o imagine de prezentare. Aveti insa grija sa nu exagerati cu dimensiunile si compozitia acestor imagini, ele avand un rol strict informativ dar si un rol de “atragere“. (vezi imaginea de mai jos)
featured image
Aceste imagini de prezentare reprezinta un punct forte al blogului (wp). Pe forum, nefiind posibil acest lucru. Totusi, putem improviza, si in locul descrierii unei categorii (de pe un forum, phpbb/ SMF/ IPB/ etc.) putem adauga o imagine cu un width foarte mare. (vezi exempluldin imaginea de mai jos).
forum_featured_image
Aceasta “improvizatie” are ca avantaj folosirea imaginilor .gif (animatiilor). Pe WordPress o imagine setata ca featured image nu poate fi animata.

 Comoditatea

Comoditatea poate fi definita prin numarul de click-uri pe care o “persoana comoda” trebuie sa le faca pana ajunge la subiectul dorit. Aici depinde mult de  Administratorul site-ului/ forum-ului/ blog-ului si de organizarea site-ului de la inceput.
Sidebar-ul (Acea portiunea de obicei din dreapta unei pagini web) ajuta in prezentarea ultimelor post-uri/ topic-uri/ articolecomentarii atat pe un forum cat si pe un blog ( daca sunt efectuate setarile sau aplicate widget-urile respective). Totusi, blogul prezinta un avantaj in acest sens, ultimele articole postate, aparand in top-ul paginii, precum un continut nou. Acest lucru usureaza activitatea de cautare a vizitatorului, gasind ultimele articole prezentate pe scurt direct pe prima pagina a web site-ului.
Pe forum acest lucru nu este intotdeauna posibil, posturile noi aparand ori in sidebar (daca acesta este activat sau daca platforma suporta) ori prin evidentierea (ingrosarea) categoriei din care face parte articolul respectiv. (vezi imaginea de mai jos )
continut_nou_SEO

In concluzie, din punct de vedere al “comoditatii”, blog-ul are un avantaj, prezentarea vizuala a continutului nou fiind mult mai placuta si mult mai curata.

Activitatea/ Comentarea

Activitatea se poate defini in multe feluri, dar daca pe site-ul X exista un administrator Y care posteaza doar el articole periodic, activitatea (pe langa numarul de vizitatori ce acceseaza site-ul, care pot fi publici sau nu) se masoara in numarul de comentarii dintr-un anumit articol/ de pe intregul website.
Acest lucru nu este valabil si asupra forum-urilor. Stiti foarte bine ca  procentul de membrii inregistrati pe forum este (de obicei) mai mare decat cel de pe blog-uri. Iar odata inregistrati, mebrii noi pot incepe sa faca posturi noi in topicuri gen: Prezentare, Portofoliu, De unde esti, etc. In aceste posturi vor raspunde membrii deja inregistrati si tot asa. De asemenea, pe forum se pot tine discutii, se pot pune intrebari, se pot efectua concursuri, se pot comenta articole/ lucrari/ etc. ceea ce pe blog este putin mai dificil.
Un plus adus activitatii, il constituie si acele “jocuri forumiste”, aici putem aminti: “ce-ti palce la user-ul de deasupra” , “daca ai fi user-ul de deasupra ce-ai face” , “sa numaram pana la 1000″ , etc.
Ceva ce unele platforme de forum-uri (precum IPBInvision Power Board) au adus nou, sunt “Notificarile”asemanatoare cu cele de pe Facebook, sunt menite sa creasca activitatea si cel mai important, sa o mentina. (vezi imaginea de mai jos).
notificarile_bune_pentru_SEO

Friendly URL

Aceste URL-uri Prietenoase (Friendly URL) sunt foarte importante pentru motoarele de cautare. URL-ul reprezinta calea spre articolul. postul/ site-ul tau.
Acest url (in varianta standard) arata asa:
Pentru Blog (WP): http://numesite.ro/post.php?post=12…
Pentru Forum (IPB): http://numesite.ro/forum/index.php?/topic/84…
Acest url (in varianta “Prietenoasa”) arataq asa:
Pentru Blog: (WP): http://numesite.ro/cum-sa-faci/cum-sa-deschizi-o-cola
Pentru Forum (IPB): http://numesite.ro/forum/index.php?/topic=cum-sa-deschizi-o-cola
In ambele cazuri, “cum sa deschizi o cola” reprezentand numele articolului. In cele mai multe cazuri, URL-ul unui blog se indexeaza mult mai repede decat cel al unui forum. Acesta fiind ajutat si de titlu si de tag-uri. (Acele tag-uri lipsind de pe unele platforme de forum mai vechi).
ATENTIE !  Aceste setari pentru Friendly URL nu vin deja setate. Trebuie s-o faceti voi manual. Pentru WordPress puteti seta Friendly URL-urile foarte usor astfel:
- intrati pe http://numesite.ro/wp-admin/
- Conectati-va cu numele si parola.
- Mergeti jos la Settings apoi Permalinks
- La Common Settings bifati Custom Structure (ultima de jos) si adaugati in campul acela urmatorul cod: /%category%/%postname% (reprezentand categoria apoi numele articolului)
friendly-url-wordpress
La un forum, setarea unor URL-uri prietenoase reprezinta un procedeu mai dificil. Acest lucru reprezentand un plus pentru Blog-uri.
Pentru Setarea Friendly URL pe un forum, cautati pe motoarele de cautare, cuvantulFriendly URL” alaturi de numele Platformei, exemplu : Friendly URL PhpBB3.

Concluzia

In concluzie, daca ai degand sa fii doar tu Administratorul si sa postezi doar tu articole informative periodic, poti alege cu incredere Blog-ul.
Insa, daca vrei activitate, vrei sa strangi oameni sa postezi impreuna cu ei articole si sa interactionati intr-un fel (concursuri/ jocuri/ etc.) te sfatuiesc sa alegi Forum-ul.
Plusuri si Minusuri au ambele, deci trebuie mai intai sa stii ce vrei ca sa stii ce sa folosesti, desi ca un sfat pentru voi. Incercati sa integrati si Forum-ul si Blog-ul in Comunitatea voastra.
Va rog sa dati un like si un Share acestul articol daca-l apreciati, de asemenea va astept cu un comentariu daca aveti o intrebare/ nelamurire.
Sursa:www.ro-sotw.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea!